CALAZO - Torka Mat

Köp Kokböcker från CALAZO

Här finns Kokböcker från CALAZO. Vänligen se och utforska bland produktutbudet från CALAZO på sidan nedan. Här finns det produkter inom Kokböcker att läsa mer om.

CALAZO - Eldmat, Laga mat över öppen eld

Boken Eldmat handlar om något lika enkelt som fantastiskt att laga mat över lägerelden. Det är få företeelser i tillvaron som skapar sådan tillfredsställelse hos oss människor som eld, mat och natur. Det handlar om att vara i nuet, att låta saker ta sin tid och att umgås med varandra. Boken går igenom de vanligaste eldarna för matlagning, som pagodeld, stjärneld, jägareld och pyramideld.

Du får lära dig att använda stekhäll, grillgaller, halster och gjutjärnsgryta. Vid sidan av standardteknikerna beskrivs mer speciella metoder som att tillaga på flat sten eller planka, i röktält, direkt i glöden eller i en grop med heta stenar.

I sista delen av boken hittar du en receptsamling med allt från kolbullar och grönsakssoppa till renskavsgryta och hel kyckling över glöd. Det är bara din egen smak och fantasi som sätter gränserna. Har du provat att baka bullar i glöden eller göra en inbakad pizza på stekhäll?

Gå vidare

CALAZO - Fjällmat

Riktig fjällmat ska klara av att ligga i ryggsäcken i flera dagar, den ska vara lätt att bära och inte ta för mycket plats i packningen. Varje måltid måste också vara full av energi så att du kan återhämta dig och orka vandra ännu en dag.

Alla recept i den här boken är anpassade för fjällvandring. Fokus ligger på hur du gör dina egna rätter från grunden, antingen genom att torka vissa råvaror själv eller genom att hitta smarta produkter i affären som kan ingå i recepten. Du får också lära dig vikten av att planera måltiderna, förbereda så mycket som möjligt hemma och packa maten på bästa sätt.

Recepten är uppdelade efter hur lång tid de tar att laga, från rätter som bara kräver att du häller på kokande vatten till rätter du lagar på en halvtimme. I slutet av boken finns kapitel om energikakor, goda efterrätter och om hur du enkelt kan baka på fjället.

Författaren Eric Tornblad har fjällvandrat sedan tonåren, på senare tid med allt lättare packning och allt större tonvikt på god mat. Eric har även skrivit böckerna Torka mat och Eldmat.

Gå vidare

CALAZO - Kokbok för Friluftskockar

I den här boken hittar du massor av goda maträtter och smarta tips som gör dig till en bättre friluftskock. Alla 125 recept är anpassade för fjällvandring, paddling eller vinterturer.

– 125 recept skräddarsydda för olika aktiviteter
– Mer än 60 recept för fjällvandring
– 54 smarta tips
– Intervjuer med äventyrarna Renata Chlumska och Fredrik Sträng
– De flesta rätterna tar mindre än 15 minuter att göra

Författarna Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt har skrivit flera guideböcker om friluftsliv i Sverige och driver även Calazo förlag. I Kokbok för friluftskockar samlar de sina egna och goda vänners matfavoriter, testade under allt från skärgårdspaddlingar i strålande sommarsol till topptursveckor i bitande kyla.

Gå vidare

CALAZO - Snabblagat på Tur

Det finns tillfällen när du så snabbt som möjligt vill få mat i magen, oavsett om du är ute och paddlar, vandrar eller går på turskidor. Vädret är inte alltid perfekt och ibland tar det längre tid än planerat att komma fram till lägerplatsen.

Den här kokboken innehåller 90 recept på supersnabb friluftsmat (varav 70 enkelt går att göra helt vegetariska). Du förbereder varje maträtt hemma och packar i portionspåsar. Maten tar sedan inte mer än tio minuter att tillaga på turen, du tillsätter endast hett vatten och rör om.

Därför är det smart att lära sig göra egen snabbmat
– Mat på nolltid när du som mest behöver det
– Bättre koll på vad maten innehåller
– Skapa dina personliga favoriträtter
– Spar vikt genom att ta med lättare och enklare friluftskök
– Det blir avsevärt billigare än frystorkad mat

Gå vidare

CALAZO - Svampbok för Matälskare

Laga mer mat med svamp!

Elle Nikishkova är en av Sveriges mest populära utekockar. Hon syns ofta stå insvept i rök när hon med sotiga händer och kilt lagar mat över öppen eld på friluftsfestivaler och event. Med den här boken vill Elle inspirera dig till att laga mer mat med svamp och samtidigt ge dig en inblick i matsvampens historia i Sverige och andra länder.

Boken är uppdelad i två delar. Den första delen är en handfast guide till de 20 godaste matsvamparna som du kan hitta i våra skogar. Del två består av 20 lättlagade recept med svamp som bärande ingrediens. Beskrivningar av svampar och maträtter blandas med intressanta fakta och kuriosa om denna mångsidiga råvara.

Elle Nikishkova är uppvuxen i forna Sovjetunionen och har sedan barndomen med sig en syn på skogen som ett användbart skafferi. På meritlistan har hon bland annat en master i internationell politik, hon har drivit restaurang i Guatemala och varit matsvampexpert i Nyhetsmorgon på TV4.

Gå vidare

CALAZO - Torka Mat

I Torka mat summerar författaren Eric Tornblad resultaten av mer än femton års erfarenhet och hundratals timmar av experimenterande med torkade livsmedel.

Den här boken går metodiskt igenom beprövade tekniker för att nå bästa resultat när du torkar olika typer av råvaror. Använd kunskaperna för att bevara köksträdgårdens grödor, göra egen friluftsmat eller utforska nya spännande smaker i din matlagning.

Du får veta hur du torkar enkla råvaror som frukt, rotsaker och svamp, men också mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Boken innehåller recept på energikakor, buljonger och egengjord jerky. Ett helt kapitel ägnas åt olika typer av mattorkar och hur de används.

Eric har också skrivit böckerna Fjällmat, Snabblagat på tur och Eldmat.

Gå vidare