Sidan innehåller annonslänkar
Dorre

Dorre - Dorre Rita Rivjärn 27 cm

299 kr
Kontrollera pris

Köp nu

Det stilrena Rivjärnet Rita från Dorre är ett perfekt köksredskap, ett praktiskt verktyg vid matlagning och snyggt att ha framme även när det inte används. Den har en bas och ett greppvänligt handtag av vackert akaciaträ, själva rivjärnet är uppdelat i tre olika storlekar och är tillverkat i rostfritt stål.


Jämför produkt Dorre - Dorre Rita Rivjärn 27 cm online innan du handlar. Vi har samlat nödvändig information om produkten Dorre - Dorre Rita Rivjärn 27 cm i kategorin Rivjärn här hos oss.

Kategori: Rivjärn
Artikelnummer: 110811
Visa fler

Från kunskapsbanken

0

År 0 är ett årtal som enligt traditionell årtalsform inte existerar. År 1 e.Kr. enligt den Gregorianska kalendern följer direkt efter år 1 f.Kr.. Enligt ISO-standarden för datum- och tidsangivelser (ISO 8601) som även tillåter negativa årtal, finns dock år 0000 som motsvarar det år som traditionellt betecknas år 1 f.Kr, och år -1 betecknar år 2 f.Kr. Astronomer har länge använt detta sätt att räkna årtal på, så ISO-8601-åren kallas ibland astronomiska årtal; dock brukar astronomerna hoppa över de inledande nollorna och bara använda så många siffror som behövs. Ett förslag till kalenderreform som tillkommit av andra skäl är Holocen-eran (HE). HE följer ISO:s standard genom att lägga 10 000 år till den traditionella årtalsformen. Följande tidsaxel visar på frånvaron av år 0. Varje ruta är ett år, gränslinjen mellan rutorna är nyåret. Mellan ruta [1 f.Kr.] och [1 e.Kr.] finns alltså inget år. Frånvaron av år 0 innebär bland annat att man måste tänka sig för om man vill fira ett jubileum av en äldre historisk händelse. Den som exempelvis ville fira 2 500-årsjubileet av slaget vid Marathon, år 490 f.Kr. kunde då inte göra det år 2010, utan först år 2011. Detta framgår tydligt om man i stället daterar slaget enligt ISO-standarden; då inföll det nämligen år -0489. En förklaring till varför år noll inte funnits i traditionell årsräkning är att årtal från början är ordningstal: det första året efter Jesus födelse, det andra året ..., och så vidare. Man kan jämföra med hur den svenska kungalängden numreras, exempelvis Gustav den förste, Gustav den andre; så kommer man så småningom till Gustaf V och Gustaf VI. Man säger inte att Gustav Vasa var Gustav den nollte, eller att den trettioförsta december följs av den nollte januari. Även månader och dagar i datum är ordningstal, till skillnad från vanliga klockslag där i stället passerat antal enheter anges.

Rita

Rita kan vsyfta på: Rita – ett tekniskt dokument, se Teknisk ritning Rita – en visuell konst där bilden skapas av valfria ritinstrument för att markera ett tvådimensionellt medium, se Teckning (konst) Rita (namn) – ett kvinnonamn, även Riitta som är vanligt i Finland. Rita (hinduism) – ett begrepp inom hinduismen. Rita av Cascia – ett romersk-katolskt helgon. Rita (djur) – ett släkte av fiskar. Orkanen Rita – orkan i Nordamerika. Rita (orkan) – en Nordisk orkan, se Orkaner i Sverige. RITA award delas ut varje år i USA till de bästa böckerna inom genren Kärleksroman/romantik. Priset delas ut till allt från nutida romantik till romantik för unga vuxna. Delas ut av Romance Writers of America .

Rivjärn

Ett rivjärn är ett köksredskap som används för att riva livsmedel, exempelvis hårdost, skalade rotfrukter, citronskal, kokosnötter och större kryddor. Rivjärn är ofta gjorda av metall. Klassiska rivjärn brukar ha fyra yttersidor, vara öppen i botten och toppen samt ha ett handtag ovanpå för att man ska kunna hålla rivjärnet på plats vid användning och förflytta det lättare. Varje yttersida består av hål, i en viss storlek, med vassa kanter. Genom att dra det man vill riva nedåt mot hålkanterna bildas strimlor, spån eller skivor beroende på hålens utformning. Den färdigrivna produkten hamnar i centrum av rivjärnet, så man kan använda rivjärnet stående på exempelvis en skärbräda. Rivjärn finns även i andra former och i olika storlekar.